Politica neinformata

Aproape toti avem pareri politice. Un alt truism este ca aproape toti nu stim defapt despre ce vorbim. Fundamental este din cauza ca „realitatea” despre care vorbim este mediata; foarte putini din noi avem acces la sursele informatiilor. Realitatea pe care o avem in comun cu restul homines politici: Grigore de la bloc, prietenii cu care discutam, analisti politici, Valentin Stan, este diseminata prin mass-media. Ati contracara zicand, prezic eu, ca si aici exista o gradare. Unii din noi consuma mai multa media decat altii, deci sunt, potential, mai informati. Ati putea zice, deasemenea, ca la limita, adica in cazul putin probabil cand cineva a avut acces la toata informatia diseminata in media in legatura cu un subiect, parerea lui sa fie aproape la fel de informata ca de realitate. Dar e evident ca asta (a 2-a parte) e o aberatie. Motivele la care ma gandesc sunt doua: 1) e foarte posibil sa nu existe destule informatii colectate independent; 2) felul in care functioneaza canalele media este contraintuitiv (ciudat, tinand cont ca telul lor declarat este informarea cetateanului) : majoritatea prefera sa foloseasca aceeasi sursa si sa produca interpretari.

Si ce inseamna asta, practic? Pai inseamna ca multe discutii culte de la TV sunt aberatii fara rost. De cate ori se intampla ca o informatie, mica in sens jurnalistic, sa genereze zile intregi de peroratii? Pe aceasta cale vreau sa ii multumesc lui Valentin Stan si Antenei pentru depun atata efort in fiecare zi ca sa interpreteze faptele pentru mine, dar am creierul meu. As prefera sa difuzeze mai multe informatii si mai putine interpretari. (Da, stiu. Banul dicteaza prioritatile.)

1 responses to “Politica neinformata

  1. nietzche ar zice ca informatiile SUNT interpretari. 😀

    ai dreptate in legatura cu caracterul contra intuitiv al mass mediei. Suporterii unui partid au tendinta sa urmareasca doar ziarele/televiziunile care sustin partidul respectiv. in felul asta, isi astern pentru a avea un somn dogmatic mai adanc. 😀 in plus, functioneaza din plin efectul „accidentului aviatic” (denumirea imi apartine): daca ai vazut recent o stire despre un accident aviatic, ai impresia ca accidentele de avion sunt mult mai frecvente decat in realitate. la fel, daca te tot uiti cum sunt acuzatia aceeasi politicieni si laudati adversarii lor, ajungi sa ai impresia ca asta e atitudinea intregii prese.

Lasă un comentariu