Teorie despre teoria conspiratiei

Partea a doua a documentarului Zeitgeist (un documentar foarte prost si bazat pe argumente de-a dreptul idioate) prezintă o teorie a conspiraţiei la baza căreia stă ideea că autorităţile americane ştiau din timp de atentatele de la WTC şi nu au făcut nimic pentru a le împiedica. Mai mult chiar, cei de la conducerea SUA aveau tot interesul ca atentatele să aibă loc.

In spirjinul ideii de conspiraţie ne sunt prezentate informaţii de care dispuneau americanii inainte de producerea atentatelor si din care rezulta, în mod aproape clar, că acestea vor avea loc.

Numai că un astfel de argument este profund greşit. El se bazează pe ceea ce în cibernetică poarta numele de cutie neagra, adica un dispozitiv care este privit doar din perspectiva inputurilor pe care le primeşte si a outputurilor pe care le oferă. Susţinătorii teoriei conspiratiei văd că autorităţile americane dispuneau de anumite informatii si că nu au acţionat în consecinţă. Ei ignoră însă ceea ce s-a întâmplat in interiorul „cutiei”: birocraţie, oameni proşti sau dezinteresati, neglijenţă, etc. Cei care, în astfel de situaţii, cred în teoria conspiratiei asumă o raţionalitate a persoanelor şi a sistemului pe care acestea nu le posedă. Cu alte cuvinte, oamenii ăia din administraţia americană sunt mai proşti decât îi credeam.

Şi acum urmeaza teoria mea. 😀 Persoanele inculte sau cu o inteligenţă mediocră sunt mai dispuse să creadă în teorii ale conspiraţiei pentru că, de-a lungul vieţii, au observat în jurul lor persoane mai inteligente decât ele. Prin urmare, vor asuma că ceilalţi sunt mai raţionali decât sunt de fapt şi îi vor crede mai capabili de conspiraţii reuşite.

5 responses to “Teorie despre teoria conspiratiei

  1. Pingback: Anunţ « blog de umor

  2. nu cred. cred ca persoanele care cred in asemenea conspiratii nu gandesc atat de departe. nu cred ca fac nici o presupunere cu privire la rationalitatea agentilor, nici macar implicita! (ma asteptam sa ma contrazici aici.) cred ca in mintea lor se justifica argumentul la un nivel emotional. pentru ei trebuie doar sa sune coerent.

  3. nice header, man! 🙂

  4. multzam, dar trebuie sa recunosc ca nu e opera mea, altcineva l-a pictat. 😀

  5. a fel si la mine ;)…anyway….baga mare. Eu citesc.

Lasă un comentariu